Eerste oogst voor voedselbank

Eerste oogst voor voedselbank

Eerste oogst voor voedselbank

GOOR – Woensdag 4 september heeft wethouder J. Sijbom de eerste oogst aardappelen en bonen overhandigd aan dhr. Han Eulderink van de voedselbank. Dit heeft plaatsgevonden aan de Kooimaten te Goor (industrieterrein Zenkeldamshoek).

Wethouder Sijbom overhandigt de eerste oogst.

Wethouder Sijbom overhandigt de eerste
oogst.

Dit gedenkwaardige moment is een mijlpaal bij de actie van Stichting “Voor en Door Goor” die deze zomer is begonnen met het initiëren van stadslandbouw in Goor.
Daaruit is een twee-sporen aanpak ontstaan; moestuinbakken (lease-bak) voor de particulier op geselecteerde openbaar groen plekken in de stad en een grotere opzet van 800 m2 op industriegrond. In samenwerking met Stichting Avelijn zijn hier de afgelopen maanden aardappels (gesponsord door Agrowin uit Goor) verbouwd voor de voedselbank. St. Avelijn heeft gedurende het groeiseizoen, met cliënten voor de dagopvang, de aardappelen gepoot en onderhouden. De komende week zullen ze ook de aardappelen rooien en naar de voedselbank brengen. Daarna zal deze week nog winterharde sla, spruiten en kool worden aangeplant. Om konijnen en andere dieren uit de moestuin te houden, heeft de St. Hooltwark er een traditioneel Twente hekwerk om geplaatst.
Dit project zal volgend jaar worden voortgezet met een groeiende groep enthousiaste deelnemers. Want scholen en andere maatschappelijke organisaties zijn zeer geïnteresseerd in het leveren van een bijdrage aan het project “Stadslandbouw voor de voedselbank”. Dankzij Stichting 1819 en RaboBank CentraalTwente, zijn er voldoende financiële middelen beschikbaar om het volgend jaar voort te zetten. Dat zal daarna wellicht op nog grotere schaal plaatsvinden.

“Door ruimte voor stadslandbouw te maken, gaat voedselproductie weer deel uitmaken van het stedelijke leven. In de stadsrand en midden in de stad zijn tal van plekken waar eetbaar groen kan bijdragen aan een regionale voedselketen met gevarieerde landschappen, een gezellige omgeving, een gezonde levensstijl en smaakvol eten. Via pilots en kennisuitwisseling proberen wij nieuwe wegen uit richting de gezonde stad.” Onder dit motto roept de Stichting Voor en Door Goor mensen op die hier aan mee willen doen. De stichting heeft voor de particulier ‘lease’ moestuinbakken waar zij hun eigen groente kunnen verbouwen. Via stadslandbouwgoor@gmail.com kunnen zij zich opgeven of informatie opvragen.

Dit artikel is op 5 september 2013 gepubliceerd op de website van De Weekkrant.
https://www.deweekkrant.nl/artikel/2013/september/05/eerste_oogst_voor_voedselbank