Snijbiet in de plantenbakken eetbaar groen in het centrum

Snijbiet in de plantenbakken eetbaar groen in het centrum

Tijdens het verzorgen en oogsten van de plantenbakken met eetbaar groen krijgen wij regelmatig van belangstellenden de vraag wat snijbiet is en wat je er mee kan doen. Natuurlijk geeft de Stadslandbouw Hof van Twente graag antwoord op alle vragen die gesteld worden over de plantenbakken met eetbaar groen in het centrum. Er zijn inmiddels 6 bossen snijbiet geoogst uit de bakken in het centrum van Goor. De eerste bos snijbiet is vorige week aan Grand Cafe de Zon gegeven en op het terrein van de Stadslandbouw staat nog veel meer.

Wat is snijbiet ?
Snijbiet is een bladgroente, waarvan de bladeren en stengels worden gegeten. Vaak zijn de stengels (ook wel ribben genoemd) rood, geel, roze of wit.
Snijbiet wordt ook wel warmoes, bladmoes of snijmoes genoemd.
Je komt snijbiet eigenlijk nooit in de supermarkt of bij de groenteman tegen, waarschijnlijk vanwege het ouderwetse imago. Vroeger aten de arbeidersgezinnen snijbiet in plaats van de veel duurdere spinazie die door rijkere mensen gegeten werd. Snijbiet is niet erg lang houdbaar.
Je scheurt het malse groene blad van de gekleurde steel en bereidt het blad zoals je bijvoorbeeld spinazie bereidt. De steel kan je kort koken en smaakt een beetje naar bietjes, al zijn er ook mensen die de steel naar asperge vinden smaken.
Daarnaast kan de teelt bijna niet mislukken, snijbiet is niet erg ziektegevoelig, en ze levert van de late lente tot ver in de herfst constant een goede opbrengst, gesneden van dezelfde planten.
Op de Stadslandbouw aan de Kerkstraat 123 kan je op maandagochtend t/m vrijdagochtend tussen 9.00 uur en 12.00 uur een bos verse snijbiet kopen voor slechts €1,00. Maar je kan ook in het centrum van Goor op dinsdag en donderdagochtend tegen 11.30 uur bij een van de plantenbakken in de rij gaan staan. Op deze momenten geven wij in samenwerking met Goor Collectief de oogst uit de plantenbakken weg aan belangstellenden.